God morgen!

Dette blir en dag full av mange ærend både hjemme og andre steder.

Våronna her på Øya er i full gang, og forhåpentligvis snart ferdig. Det er ikke en “våronn” slik landbruket benytter seg av begrepet, men jeg må innrømme at det føles ut som en våronn siden tomten her er såpass stor.
I hovedsak dreier det seg om å samle sammen visnet gress, løv og kvister. I år ble det også klipping av noen trær og busker, noe som egentlig kunne blitt gjort for flere år siden.

Det ene treet vi har her har en spesiell historie. Før i tiden var det et plommetre. Etterhvert som årene gikk tørket treet ut. Nå i dag står det et lekkert tre på samme sted, det har nok hatt god nytte av røttene til det tidligere plommetreet. På sommeren brer greinene seg utover et område på 3-4 meter og minner mest om en slags trasè. På vinteren legger snøen seg på greinene, og en kan faktisk bygge en snøhule med de snødekte greinene som tak.
Men: jeg har ikke lagt merke til det før jeg nå skulle klippe treet litt nederst ved bakken. Det er noen ufattelig spisse tagger på både stammen og greinene. De stakk like forferdelig som tornene på en rosebusk, og er ca 5 cm lange. Min første tanke var at treet har utviklet sin egen forsvarsmekanisme.. Er det noen som har kjennskap til slike tilfeller? Har ikke anelse på hva slags tresort dette er heller.
Jeg måtte finne meg nye hagehansker etter jeg dro i ei grein før jeg oppdaget disse piggene!

Her er noen bilder av “våronna” her på tunet. (bildet av det merkelige treet kommer når det står mer i blomst)

IMG_1323 IMG_1322 IMG_1341

Forresten, om du trenger tørket gress til underlag i gnagerbur (kanin, hamster eller andre gnagere), gi en lyd! Det kan nok fort bli et par søppelsekker!

Hva har du på hjertet?